Про проект

Курс з експертизи та контролю якості харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду

159173-ТЕМРUS-2009-DE-JPCR

 

Коротка назва проекту: EUBCFEQC

Національний спільний проект. Пріоритет – Реформування навчальних програм

Тривалість проекту: січень 2010 – грудень 2012

Програма фінансування ЄК: Міжрегіональна програма Європейського сусідства та партнерства

Сума гранту програми Темпус: € 759 642

Цільова група: викладачі та адміністратори ВНЗ, технічні співробітники спеціалізованих лабораторій, випускники (магістри)

Отримувач гранту: Університет прикладних наук Вайнштефан-Трієсдорф, Німеччина

Координатор: Хеннінг Віллєке. Контакти: тел.: +49 9826 654228, е-mail: henning.willeke@t-online.de

Партнерство:

  • Університет прикладних наук, Вайнштефан-Трієсдорф, Німеччина
  • Університет Парми, Італія
  • Консалтингова асоціація Пауло і Беатріш, Португалія
  • Аграрний університет, м. Пловдів, Болгарія
  • Харківська державна зооветеринарна академія, Україна
  • Дніпропетровський державний аграрний університет, Україна
  • Херсонський державний аграрний університет, Україна
  • Одеський державний екологічний університет, Україна
  • Інститут свинарства ім. О.В. Квасницького
  • Українська корпорація промислового виробництва м’яса, Україна
  • Міністерство освіти та науки України
  • Міністерство аграрної політики України

Мета та завдання проекту:

  • Сприяння процесу реформи української вищої освіти в галузі харчової науки та її наближенню до чинних європейських стандартів.
  • Створення і впровадження програми магістерської підготовки «Експертиза і контроль якості харчових продуктів» у 4-х українських університетах.

Напрями діяльності за проектом:

1. Нова програма і навчальний план:

  • створення академічної команди проекту;
  • порівняльний аналіз навчальних планів, що існують в Україні та ЄС;
  • підсумкова зустріч академічної команди у м. Харкові;
  • публікація звіту з порівняльного аналізу;
  • розроблення програми і навчального плану;
  • легалізація (акредитація) і публікація розробленої програми і навчального плану;
  • презентація навчальних планів і програм.

2. Стажування і перепідготовка викладачів

  • відбір викладачів для розроблення та реалізації магістерської програми;
  • спеціальна мовна підготовка (англійська мова) для викладачів;
  • покращення навчальної бази університетів;
  • стажування викладачів (протягом 2-х тижнів);
  • семінар з обміну досвідом стажування;
  • літня школа (II і III).

3. Навчальні матеріали курсу:

  • вивчення існуючих навчально-методичних матеріалів;
  • створення переліку навчально-методичної літератури, що необхідно підготовити;
  • розроблення навчально-методичної літератури.

4. Створення 4-х регіональних центрів магістерської підготовки з експертизи і контролю якості харчових продуктів:

  • визначення та створення матеріально-технічних умов для центрів;
  • створення і обладнання спеціальних лабораторій;
  • відбір і підготовка технічного персоналу лабораторій;
  • створення бібліотечних фондів.

5. Навчання студентів в регіональних центрах:

  • відбір студентів серед бакалаврів;
  • навчання на магістерській програмі;
  • практика студентів на європейських та українських підприємствах;
  • захист магістерських робіт;
  • створення асоціації випускників.

6. Розповсюдження досвіду:

  • створення веб-сайту;
  • випуск щомісячного електронного бюллетеню;
  • ярмарка вакансій для студентів;
  • публічні заходи та розповсюдження інформації;
  • міжнародна наукова конференція.

7. Забеспечення стійкості:

  • публікація нового навчального плану;
  • кооперація між університетами;
  • створення асоціації випускників;
  • робота лабораторії.

8. Контроль і моніторинг:

  • щоденний внутрішній контроль;
  • міжуніверситетський контроль;
  • зовнішній контроль.

9. Управління:

  • створення команди проекту;
  • координаційні зустрічі;
  • спільна оцінка виконання проекту.

Очікувані результати:

  1. Нові програми та навчальні плани Магістерської програми з експертизи та контролю якості харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду – розпочнеться з початку самого проекту в січні 2010 р.
  2. Стажування і перепідготовка викладачів – розпочнеться у вересні 2010 р.
  3. Навчальні матеріали курсу експертизи та контролю якості харчових продуктів – розпочнеться у вересні 2010 р.
  4. Створення 4-х регіональних центрів магістерської підготовки з експертизи та контролю якості харчових продуктів.
  5. Навчання українських студентів у 4-х регіональних центрах магістерської підготовки – розпочнеться у квітні 2011 р.

Координатор проекту від України: Харківська державна зооветеринарна академія

Відповідальна особа: Гримблат Станіслав Олегович, проректор із зовнішньоекономічних зв’язків

Контакти: телефон: + 38 057 6357522, е-адреса: prant-ep@rambler.ru

Web-site проекту: www.foodstuff.in.ua, http://foodstuff.osenu.org.ua