Курс з експертизи та контролю якості харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду
159173-ТЕМРUS-2009-DE-JPCR
Коротка назва проекту: EUBCFEQC
Національний спільний проект. Пріоритет – Реформування навчальних програм
Тривалість проекту: січень 2010 – грудень 2012
Програма фінансування ЄК: Міжрегіональна програма Європейського сусідства та партнерства
Сума гранту програми Темпус: € 759 642
Цільова група: викладачі та адміністратори ВНЗ, технічні співробітники спеціалізованих лабораторій, випускники (магістри)
Отримувач гранту: Університет прикладних наук Вайнштефан-Трієсдорф, Німеччина
Координатор: Хеннінг Віллєке. Контакти: тел.: +49 9826 654228, е-mail: henning.willeke@t-online.de
Партнерство:
- Університет прикладних наук, Вайнштефан-Трієсдорф, Німеччина
- Університет Парми, Італія
- Консалтингова асоціація Пауло і Беатріш, Португалія
- Аграрний університет, м. Пловдів, Болгарія
- Харківська державна зооветеринарна академія, Україна
- Дніпропетровський державний аграрний університет, Україна
- Херсонський державний аграрний університет, Україна
- Одеський державний екологічний університет, Україна
- Інститут свинарства ім. О.В. Квасницького
- Українська корпорація промислового виробництва м’яса, Україна
- Міністерство освіти та науки України
- Міністерство аграрної політики України
Мета та завдання проекту:
- Сприяння процесу реформи української вищої освіти в галузі харчової науки та її наближенню до чинних європейських стандартів.
- Створення і впровадження програми магістерської підготовки «Експертиза і контроль якості харчових продуктів» у 4-х українських університетах.
Напрями діяльності за проектом:
1. Нова програма і навчальний план:
- створення академічної команди проекту;
- порівняльний аналіз навчальних планів, що існують в Україні та ЄС;
- підсумкова зустріч академічної команди у м. Харкові;
- публікація звіту з порівняльного аналізу;
- розроблення програми і навчального плану;
- легалізація (акредитація) і публікація розробленої програми і навчального плану;
- презентація навчальних планів і програм.
2. Стажування і перепідготовка викладачів
- відбір викладачів для розроблення та реалізації магістерської програми;
- спеціальна мовна підготовка (англійська мова) для викладачів;
- покращення навчальної бази університетів;
- стажування викладачів (протягом 2-х тижнів);
- семінар з обміну досвідом стажування;
- літня школа (II і III).
3. Навчальні матеріали курсу:
- вивчення існуючих навчально-методичних матеріалів;
- створення переліку навчально-методичної літератури, що необхідно підготовити;
- розроблення навчально-методичної літератури.
4. Створення 4-х регіональних центрів магістерської підготовки з експертизи і контролю якості харчових продуктів:
- визначення та створення матеріально-технічних умов для центрів;
- створення і обладнання спеціальних лабораторій;
- відбір і підготовка технічного персоналу лабораторій;
- створення бібліотечних фондів.
5. Навчання студентів в регіональних центрах:
- відбір студентів серед бакалаврів;
- навчання на магістерській програмі;
- практика студентів на європейських та українських підприємствах;
- захист магістерських робіт;
- створення асоціації випускників.
6. Розповсюдження досвіду:
- створення веб-сайту;
- випуск щомісячного електронного бюллетеню;
- ярмарка вакансій для студентів;
- публічні заходи та розповсюдження інформації;
- міжнародна наукова конференція.
7. Забеспечення стійкості:
- публікація нового навчального плану;
- кооперація між університетами;
- створення асоціації випускників;
- робота лабораторії.
8. Контроль і моніторинг:
- щоденний внутрішній контроль;
- міжуніверситетський контроль;
- зовнішній контроль.
9. Управління:
- створення команди проекту;
- координаційні зустрічі;
- спільна оцінка виконання проекту.
Очікувані результати:
- Нові програми та навчальні плани Магістерської програми з експертизи та контролю якості харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду – розпочнеться з початку самого проекту в січні 2010 р.
- Стажування і перепідготовка викладачів – розпочнеться у вересні 2010 р.
- Навчальні матеріали курсу експертизи та контролю якості харчових продуктів – розпочнеться у вересні 2010 р.
- Створення 4-х регіональних центрів магістерської підготовки з експертизи та контролю якості харчових продуктів.
- Навчання українських студентів у 4-х регіональних центрах магістерської підготовки – розпочнеться у квітні 2011 р.
Координатор проекту від України: Харківська державна зооветеринарна академія
Відповідальна особа: Гримблат Станіслав Олегович, проректор із зовнішньоекономічних зв’язків
Контакти: телефон: + 38 057 6357522, е-адреса: prant-ep@rambler.ru
Web-site проекту: www.foodstuff.in.ua, http://foodstuff.osenu.org.ua